Baggerschip Ecodelta biedt nieuw perspectief voor noordelijke scheepsbouwsector
Klaar voor bouw milieuvriendelijke schepen
Met de bouw van het innovatieve en hypermoderne LNG aangedreven baggerschip MS Ecodelta laat de noordelijke maritieme maakindustrie te klaar zijn voor de toekomst. De scheepsbouwsector kan hierdoor op wereldschaal meedingen naar nieuwe opdrachten voor schepen die varen op vloeibaar aardgas (LNG) en daardoor minder schadelijke stoffen uitstoten. Het schip kwam tot stand dankzij een unieke samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid in Noord-Nederland. Het project leverde 100 banen op en veel kennis over het ontwikkelen en bouwen van schepen die varen op LNG.
Op 14 maart is het project ‘LNG – Gamechanger for shipping’ feestelijk afgesloten in het provinciehuis Groningen in aanwezigheid van de betrokken partijen: opdrachtgever Van der Kamp uit Zwolle, scheepswerf Barkmeijer Stroobos, Conoship International en New Energy Coalition. Het project is mede door steun van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland en de provincies Fryslân en Groningen tot stand gekomen.
Werkgelegenheid
Dankzij het project ‘LNG – Gamechanger for shipping’ hebben meerdere partijen onder aanvoering van scheepwerf Barkmeijer Stroobos, Conoship International, New Energy Coalition met de opdrachtgever Van der Kamp uit Zwolle samen gewerkt aan de realisatie van de MS Ecodelta. Het project is een unieke samenwerking van de genoemde noordelijke partijen met Engie (Cofely Noord), CIG-Centraalstaal, Wolfard & Wessels, Recoma, Koninklijke Niestern-Sander, DNV GL onderwijsinstellingen zoals TechnologieCentrum Noord-Nederland, Energy College, Noorderpoort College en Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Tijdens de bouwfase heeft het project bijgedragen aan 100 high tech en high skill banen, een belangrijke impuls voor de werkgelegenheid in Noord-Nederland.
Het project is mede ondersteund door de provincies Groningen en Fryslân en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland maar ook het Havenbedrijf Rotterdam. De MS Ecodelta voldoet dankzij de inzet van innovatieve LNG-technologie aan de vanaf 2020 geldende strengere wereldwijd geldende emissie-eisen, maar ook al aan de nog strengere emissie-eisen voor de Noordzee.
Nieuwe ordners
Door de succesvolle afronding van dit unieke samenwerkingsproject kan de noordelijke scheepsbouw haar competitiviteit aantonen en een voordelige positie innemen bij het verwerven van nieuwe orders in de LNG-markt. Marktverkenningen tonen aan dat het Noorden een potentieel heeft om tot 2025 meer dan 40 orders voor LNG-aangedreven schepen binnen te halen. Goed voor een totale investeringsimpuls van ruim €1 miljard en 6.500 mensjaren werk.
Noordelijke maritieme sector
De maritieme sector is één van de grootste maakindustrieën in het Noorden en bestaat uit veelal onafhankelijke specialisten die bij scheepsbouwopdrachten samenwerken. Deze sectorstructuur is uniek in de wereld en ontleent haar bestaansrecht aan een continue focus op innovatie.
Technische specificaties sleephopperzuiger
- Lengte 134,10 meter
- Breedte 21,40 meter
- Holte 8,35 meter
- Baggerdiepgang 7,35 meter
- Hopperinhoud 5,500 m3
- Zuigbuisdiameter 1.000 mm
- Baggerdiepgang (max.) 37 meter
- Vermogen 4 dual fuel LNG hoofdmotoren (totaal) 7.600 ekW.
- Voortstuwingsvermogen 2 thrusters, elk 2.200 kW.
- Inhoud LNG tank 325 m3
- Dienstsnelheid 13,5 knopen