ConsenCUS presenteert eerste aanbevelingen voor CO2-opslag in EU
Deze week publiceerde consortiumpartner Energy Policy Group (EPG) een beleidsdocument met de voorlopige resultaten van het EU Horizon2020-project ConsenCUS. Het document bevat een aantal beleidsoverwegingen met betrekking tot de invoering van CO2-afvang en opslag (CCUS) in de EU, voortvloeiend uit de bevindingen van het project tot nu toe.
De EU heeft een duidelijke doelstelling om rond het jaar 2050 klimaatneutraal te worden – een economie met netto nul broeikasgasemissies. Technologieën voor afvang, opslag en hergebruik van koolstofemissies (Carbon Capture Utility Storage – CCUS) worden relevant en kunnen een belangrijke rol spelen bij het bereiken van de netto-nul-emissiedoelstellingen van de EU. Met name voor industriële sectoren met emissies die moeilijk te verduurzamen zijn zoals de olieraffinage-, de cement- en de magnesium-industrie, zal CCUS een cruciale rol spelen.
Het ConsenCUS-consortium ontwikkelt een innovatieve techniek voor het afvangen en omzetten van CO2 op basis van elektriciteit en adviseert bedrijven en beleidsmakers over de toepassing van deze technologieën in belangrijke industrieën in de EU.
Nieuwe beleidsoverwegingen
Deze eerste samenvatting van onderzoeksresultaten belicht zeven beleidsoverwegingen en aanbevelingen op basis van de bevindingen van het ConsenCUS-project. Deze gaan verder dan de bekende uitdagingen voor de invoering van CCUS (zoals het ontbrekende regelgevingskader, de hoge kosten en de suboptimale coördinatie tussen belanghebbenden).
De volledige aanbevelingen staan in het document, maar in het kort:
- Het gebruik van grondstoffen en energie in de verschillende CO2-afvang- en -omzettingsprocessen varieert. De impact van verbruikte grondstoffen en energie moet daarom een belangrijk criterium zijn voor zowel het beleid als de vergunningverlening.
- CCUS-trajecten (inclusief -tijdelijke- opslag onder de grond) moeten geschikt zijn voor uiteindelijk gebruik in een net-zero tijdperk.
- Elke effectbeoordeling van CCUS-strategieën moet ook scope 2- en 3-uitstoot van de gehele CCUS-keten omvatten.
- De CCUS-technologie innovatie pijplijn moet meerdere schaalbare, modulaire afvangtechnologieën omvatten, gezien de verscheidenheid aan CO2-bronnen in industrieën waar CCUS een rol zal spelen bij het koolstofvrij maken van de economie.
- De gedeelde infrastructuur voor CO2-transport en -opslag moet worden onderworpen aan strenge normen en modellen voor het delen van de aansprakelijkheid van CO2-bronnen en eindgebruikers die op de infrastructuur zijn aangesloten.
- De lidstaten moeten de opdracht krijgen een alomvattende strategie en een financieringskader voor onderzoek, innovatie en toepassing van CCUS uit te stippelen, waarbij innovatie en al-doende-leren worden gestimuleerd.
- De betrokkenheid van lokale gemeenschappen en belanghebbenden, onder meer via activiteiten voor capaciteitsopbouw, moet een essentiële vereiste zijn voor CCUS-projecten.
Nu het CCUS-beleid een actueel onderwerp van gesprek is in de EU, is het belangrijk dat beleidsmakers alle aspecten van de CCUS-keten in aanmerking nemen en leren van onderzoeks- en innovatieprojecten zoals ConsenCUS.
Over ConsenCUS
ConsenCUS is een vierjarig innovatie project binnen het Horizon2020 programma van de EU, gefinancierd onder Grant No 101022484. In het project werken 19 partners uit 7 landen samen. Het project onderzoekt hoe met behulp van een innovatieve elektrochemische techniek CO2 kan worden afgevangen en omgezet in bruikbare producten. Dit wordt gecombineerd met onderzoek naar veilig transport, (tijdelijke) ondergrondse opslag om zo levensvatbare net-zero industrieclusters te kunnen ontwerpen. Hierbij is er specifieke aandacht voor de interactie met lokale gemeenschappen en hun kijk op de technologische ontwikkelingen. Het project is halverwege de looptijd van 4 jaar. De demonstratiecampagne van de mobiele proefinstallatie gaat eind 2023 van start. Wij streven ernaar om in 2025 met een reeks definitieve beleidsaanbevelingen te komen.
De volledige verantwoordelijkheid van de inhoud van deze publicatie ligt bij de auteurs. Het geeft hiermee niet een vertaling van standpunten van de Europese Unie. Nog CINEA nog de Europese commissie kan verantwoordelijk worden gehouden voor het gebruik van de informatie in dit document.
Het ConsenCUS consortium bestaat uit: Rijksuniversiteit Groningen, New Energy Coalition, Wetsus, Coval Energy (NL), Technische Universiteit van Denemarken, Geological Survey of Denmark and Greenland, Danish Gas Technology Centre, Aalborg Portland (DK), Heriot-Watt University, Robert Gordon University, OGTC Ltd, British Geological Survey (UK), Center for Research and Technology Hellas, Grecian Magnesite (GR), OMV Petrom, Energy Policy Group (RO), Zhejiang University, Shanghai Jiao Tong University (CN) en University of Calgary (CA).
Meer informatie:
Website: www.consencus.eu