ConsenCUS: Start demonstratiecampagne in Aalborg, Denemarken
ConsenCUS heeft zijn innovatieve elektrochemische CO2 afvang en conversie demonstratiefabriek in Aalborg, Denemarken, ingehuldigd, op het terrein van de cementfabriek van Aalborg Portland. Een zeer bijzondere delegatie, bestaande uit Zijne Koninklijke Hoogheid Kronprins Frederik, EU-commissaris voor Energie, mevrouw Kadri Simson, en de Deense minister van Energie, Klimaat en Nutsvoorzieningen, de heer Lars Aagaard, huldigde de demonstratiefabriek in tijdens een speciale ceremonie. De inhuldiging vond plaats tijdens het internationale CCUS Forum dat op 27 en 28 november 2023 in Aalborg, Denemarken wordt gehouden. De belangrijke delegatie die vandaag bij deze ceremonie aanwezig was, onderstreept de steeds grotere nadruk op CCUS-ontwikkelingen die nodig zijn om onze klimaatdoelstellingen te halen.
ConsenCUS, dat in 2021 van start is gegaan, is een vierjarig innovatie- en demonstratieproject dat wordt gefinancierd door de Europese Commissie via het Horizon2020-programma, onder subsidienummer 101022484. Het project is gericht op het demonstreren van een nieuwe techniek waarmee koolstofemissies uit moeilijk afbreekbare sectoren kunnen worden afgevangen, waarbij alleen elektriciteit wordt gebruikt. Het project combineert een elektrochemische afvang- en regeneratie-eenheid waar CO2 wordt afgevangen uit industriële rookgassen. In een tweede installatie wordt de CO2 omgezet in nuttige chemicaliën zoals mierenzuur. Het gebruik van hernieuwbare elektriciteit maakt het mogelijk om de voetafdruk van de afvang- en omzettingsprocessen te verkleinen. Hiermee wil ConsenCUS een bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie om te komen tot netto nul emissies.
Op 27 november werd de demonstratiefabriek tijdens een korte ceremonie ingehuldigd. De delegatie is in Aalborg, Denemarken, voor het 3e internationale CCUS FORUM. Het CCUS FORUM is een robuust overlegplatform voor belanghebbenden, opgericht door de Europese Commissie in 2021. Het is bedoeld om vertegenwoordigers van de EU-instellingen, de EU en derde landen, ngo’s, bedrijfsleiders en de academische wereld samen te brengen om de toepassing van CCUS-technologieën te vergemakkelijken.
Na de demonstratie van de installatie in de cementfabriek van Aalborg Portland, worden meer testresultaten verzameld van het gebruik in twee andere industrieën: de olieraffinaderij van OMV Petrom bij Ploiesti, Roemenië en de fabriek van Grecian Magnesite in Yerakini, Griekenland. Alle drie de industrieën zetten zich in om bij te dragen aan de ontwikkeling van technieken die moeilijk verwijderbare koolstofemissies kunnen afvangen.
Naast het demonstreren van de innovatieve technologie in verschillende industriële omgevingen, richten de ConsenCUS-activiteiten zich ook op de modellering van cyclische opslag van CO2 in ondergrondse reservoirs, de techno-economische impact van de innovatie in de drie industriële waardeketens, de levenscyclusanalyse en het ontwerp van CO2-clusters en waardeketens. Er wordt ook speciale aandacht besteed aan de maatschappelijke betrokkenheid en de impact van CCUS op gemeenschappen.
About ConsenCUS
Binnen ConsenCUS (Carbon Neutral Clusters through Electricity based Innovations in Capture, Conversion, Usage and Storage) wordt een innovatieve manier om CO2 af te vangen en her te gebruiken ontworpen en getest. Door het afvangen en hergebruiken van fossiele CO2, wordt er uiteindelijk minder fossiele CO2 uitgestoten. Door dit op de ConsenCUS manier te doen, kun je als gronndstof voor dit proces hernieuwbare electriciteit gebruiken, wat het afvang proces efficienter en schoner maakt ten opzichte van gangbare methoden. Zo wordt er werk gemaakt van het verminderen van onze CO2 uitstoot om klimaatverandering tegen te gaan.
Disclaimer
Dit project is gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 101022484. Deze pagina geeft uitsluitend de visie van de auteur weer en European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA) is, onder de bevoegdheden gedelegeerd door de Europese Commissie, niet verantwoordelijk voor welk gebruik dan ook van de informatie die het bevat.