Hackathon voor duurzaam drinkwater
Studenten en leerlingen van MBO tot WO in Drenthe, Friesland en Groningen worden op woensdag 18 en donderdag 19 november uitgedaagd tijdens een –online- hackathon: FUTURE DRINKWATER HACK. In deze innovatiewedstrijd gaan de deelnemers in kleine groepjes aan de slag met een vraagstuk uit de praktijk. Energy College organiseert de hackathon samen met drinkwaterbedrijf WMD en Waterlaboratorium Noord (WLN).
Futureproof Drinkwater Hackathon: 18 teams, 108 studenten, 30 uur non-stop actie
Op woensdag 18 november a.s. om 09.00 uur start de online hackathon Futureproof Drinkwater met een briefing aan de teams, uitleg van de spelregels, tips en het programma. Tegelijkertijd start de livestream waarmee publiek gedurende de volgende 30 uur de verrichtingen van de deelnemers steeds kan volgen.
De 18 deelnemende teams zijn samengesteld met elk 6 studenten en leerlingen van MBO tot WO in Drenthe, Friesland en Groningen. Zij gaan online aan de slag met de bedrijfsvraagstukken van Drinkwaterbedrijf WMD en Waterlaboratorium Noord (WLN). Aan het einde van de volgende dag worden de oplossingen –pitches- beoordeeld door de jury. Het publiek kan ook stemmen en een oordeel uitspreken via de livestream. Het evenement wordt georganiseerd door Gas2.0/Energy College.
Een hackathon is een evenement waarbij in korte tijd door teams met daarin verschillende disciplines een vraagstuk wordt opgelost. Door de tijdsdruk (in dit geval 30 uur), en de beperkte of geen kennis van het onderwerp ontstaan vaak creatieve en innovatieve oplossingen waar de opdrachtgever zelf niet aan gedacht zou hebben. Van oorsprong komt het fenomeen uit de IT-wereld; deelnemers zijn vaak web-designers en IT-specialisten, maar ook communicatiemensen, techneuten en bedrijfsstrategen. De populaire berichtendienst Twitter is ontstaan op een Hackathon.
Uit de briefing aan de begeleidende experts:
Een flink deel van de kracht van een Hackathon zit hem in de creativiteit van de deelnemers. De frisse blik (niet gehinderd door diepe kennis van zaken) die teams werpen op problemen waaraan soms medewerkers van bedrijven al jaren werken zonder tot een oplossing te komen. De coaching en begeleiding van de teams is dan ook een kwestie van een balans zoeken tussen “net genoeg helpen” zodat ze niet vast komen te zitten en “kennis en ervaring delen” zodat ze hun horizon verleggen zonder ze in de richting van een bepaald antwoord te sturen. Een Hackathon heeft een eigen ritme: bij de opening is iedereen vol energie dan moeten ze even met hun team hun ritme vinden. Dan volgt er enige stress richting de pre-pitches. Daarna komt er wat ontspanning richting de avond (de gaming-track loopt dan ook). Sommige teams gaan ‘s nachts door met werken (die krijgen einde van de ochtend een dip). Sommige teams nemen ‘s nachts hun rust. In de ochtend begint langzaam de druk toe te nemen. Aan het eind van de ochtend beseffen ze dat ze nog maar 5 uur hebben en er nog veel moet gebeuren – de laatste 2 uur voor de deadline slaat de paniek toe “we krijgen het niet af” en gaan ze “rennen” (en struikelen).
>>> Kijk mee op event day 18 en 19 november via live-stream op youtube !
Programma
De WMD zorgt voor het drinkwater van zo’n 500.000 inwoners van de provincie Drenthe. Verdeeld over twaalf productiestations wordt jaarlijks zo’n 34 miljoen kuub drinkwater geproduceerd. En dat winnen van water kost veel energie. WLN is het waterlab van het noorden voor controle van drinkwater, oppervlaktewater, proceswater en grondwater.
WMD en WLN schreven de opdracht uit. Beide bedrijven werken dagelijks aan schoon drinkwater in het Noorden. Dat willen ze zo duurzaam mogelijk doen. Om dit te realiseren vragen zij studenten een oplossing te bedenken voor twee uitdagingen. De vraag van WMD is: Hoe maken wij het energieverbruik van onze productielocatie geheel zelfvoorzienend? De vraag van WLN is: Hoe kunnen we reststromen hergebruiken?
Juist in deze tijd waarin studenten en leerlingen minder gemakkelijk met elkaar kunnen afspreken en veel lessen al online worden gegeven biedt Energy College ze een uitdagend project waarmee de studenten buiten alle kaders kunnen denken.
De hackathon start op 18 november om 10.00 uur en eindigt op 19 november om 17.30 uur. Dan zal een vakjury het winnende team met het beste idee bekend maken. Alle deelnemers maken kans op mooie prijzen, er worden workshops aangeboden en ze ontvangen een “mistery box”.
Om de studenten aan te moedigen en te ondersteunen roept de organisatie het noordelijke bedrijfsleven op om hun expertise beschikbaar te stellen voor de deelnemers. De studenten van nu zijn immers de medewerkers van de toekomst.
Bedrijven, studenten en opleidingen die meer willen weten kunnen zich melden via https://energycollege.org/event/future-drinkwater-hack/
Over Energy College
Energy College is het innovatieve samenwerkingsverband tussen zeven Noordelijke MBO scholen in Friesland, Groningen en Drenthe. In het project Gas 2.0 bundelen de scholen samen met overheden en het bedrijfsleven hun krachten om de energietransitie en de groei in de energiesector te kunnen waarborgen. De deelnemende onderwijsinstellingen en bedrijven leiden samen mbo-studenten en zij-instromers op naar de wensen en behoeften van de markt. Dit doen ze bijvoorbeeld door veel samen te werken aan innovatieve projecten en/of vraagstukken.
Energy College is onderdeel van New Energy Coalition