Internationaal bezoek voor POCITYF in Alkmaar
Deze week komen alle deelnemende steden aan het Europese project POCITYF bij elkaar in Alkmaar. Ambtenaren en organisaties die duurzame oplossingen toepassen in Évora (Portugal), Bari (Italië), Celje (Slovenië), Granada (Spanje), Hvidovre (Denemarken), Ioannina (Griekenland) en Újpest (Hongarije) kijken en leren van alle duurzame ontwikkelingen in ‘POCITYF’ Alkmaar. Allemaal met hetzelfde doel: oude steden verduurzamen met het bewaren van het originele stadsgezicht.
Alkmaar slimmer, groener en leefbaarder
Het project POCITYF is gestart om oude steden zoals Alkmaar groener, slimmer en leefbaarder te maken. Samen met de Portugese stad Évora is Alkmaar een ‘vuurtoren stad’ ofwel een voorbeeldstad. POCITYF heeft tot doel om ‘energie positieve’ gebouwen of gebieden te realiseren. Dat houdt in dat gebouwen meer duurzame energie produceren dan dat ze zelf gebruiken.
Het POCITYF project wordt in Alkmaar uitgevoerd door gemeente Alkmaar, New Energy Coalition, woningcorporaties Van Alckmaer en Woonwaard, InVesta, Firan, Neroa, InHolland, TNO, HCV en Connexxion.
Onderdeel zijn van project POCITYF zorgt ervoor dat wij een voorbeeld zijn in de energietransitie. Als gemeentelijke organisatie willen wij onze gebouwen steeds verduurzamen. Het energiepositieve sportgebouw De Meent is daar het toonbeeld van. Daarbij is het betrekken van inwoners in verschillende fases van duurzame projecten een belangrijke succesfactor.
Wethouder Duurzaamheid Christian Schouten
Maak kennis met een aantal highlights van POCITYF Alkmaar
Circulair geïsoleerde woningen in Bloemwijk
‘Fijne, energiezuinige en betaalbare woningen bieden in een prettige leefomgeving’ is de missie van woningcorporatie Van Alckmaer voor de nieuwe Bloemwijk. In de wijk worden in totaal ruim 160 woningen gesloopt. Hiervoor komen nieuwe woningen en appartementen terug waarvan er 11 eengezinswoningen en 42 appartementen binnen het POCITYF-project worden gerealiseerd. De woningen zijn geïsoleerd op basis van circulair isolatiemateriaal, de daken zijn voorzien van zonnepanelen en warmtepompen zorgen voor verwarming en warm water. Daarnaast hebben vijf woningen batterijen om de elektriciteit in op te slaan en later te gebruiken.
Verwarmen met een ijsmachine in sportcomplex De Meent
Bij sportcomplex De Meent zijn maar liefst 2.650 zonnepanelen geplaatst. De elektriciteit die de zonnepanelen opwekken wordt opgeslagen in een batterij. Met de hulp van de POCITYF-subsidie is op het sportcomplex ook een bijzonder verwarmingssysteem gerealiseerd: het systeem gebruikt de restwarmte van de ijsmachine van de ijsbaan om hiermee het sportcomplex van warmte èn koude te voorzien. Het gebouw heeft daarbij duurzame koeling èn een energienetwerk dat de energieproductie en -consumptie zo slim mogelijk regelt. De Meent is daarmee een vooraanstaand duurzaam voorbeeld voor andere de (sport)gebouwen.
Minder energie voor flatgebouw Noordertogt
Op het dak en aan de kopgevel van het flatgebouw aan de Van de Veldelaan in Alkmaar zijn door Woningcorporatie Woonwaard maar liefst 910 zonnepanelen geplaatst. De zonnepalen wekken 100% van de elektriciteit op die nodig is voor de flat. Om energie te besparen is het dak geïsoleerd met circulaire dakbedekking en zijn de warmte- en ventilatieinstallatie verbeterd. Het overschot aan elektriciteitsproductie van de zonnepanelen aan de kopgevel wordt daarnaast opgeslagen in twee batterijen. Zo kan de duurzame elektriciteit op een later moment alsnog worden gebruikt voor de centrale voorzieningen in het gebouw (verlichting en liften).
Samen met de Alkmaarders
Naast alle duurzame renovaties gaat POCITYF ook over het betrekken van inwoners bij duurzaamheid. Bijvoorbeeld via de zogenoemde TIPPING-methode; een bijzondere manier waar Alkmaarse ondernemers en inwoners die actief zijn in diverse sectoren samen tot ideeën komen. Ook organiseert de gemeente samen met Junior IOT wedstrijden rondom duurzaamheid voor kinderen. Zo start in het voorjaar het project ‘School reinventing Cities’. Basisschoolleerlingen maken in het computerprogramma Minecraft het oude gasterrein aan de Helderseweg zelfvoorzienend op het gebied van energie, voedsel en bouwen maken.
Leer meer over het project op de website van POCITYF: