Rapport: Nieuwe Energie voor Groningen
Begin 2023 werd het plan ‘Toekomst van Groningen’ gelanceerd door Groningen Seaports en New Energy Coalition om de waterstofketen in Noord-Nederland versneld te kunnen ontwikkelen. Het uitgangspunt? De regio structureel laten profiteren van deze energietransitie, met verbeteringen in brede welvaart, werkgelegenheid en het regionale imago. Inmiddels is dit plan met een bijdrage van bijna dertig overheidsinstanties, kennisinstellingen en bedrijven uit Noord-Nederland verder verdiept en omgedoopt tot ‘Nieuwe Energie voor Groningen’. Dit geactualiseerde plan dient als fundament voor de sociale en economische agenda van Groningen, omdat al deze partijen het belangrijk vinden dat het vertrouwen van de Groningers wordt hersteld, de problemen die zijn ontstaan als gevolg van de gaswinning worden opgelost en dat er wordt geïnvesteerd in een toekomstbestendige provincie met trotse Groningers. Het rapport is in het najaar van 2024 aangeboden aan de Kwartiermaker van de Economische Agenda, de heer Jakob Klompien.
De regio staat voor zowel kansen als uitdagingen. Ontwikkelingen zoals hoge energieprijzen, energiearmoede, netcongestie, en een veranderend economisch klimaat vragen om snelle en slimme aanpassingen. Tegelijkertijd bieden de groeiende internationale waterstofroutes en geplande waterstofproductie in Eemshaven vanaf 2029 hoopvolle perspectieven. Projecten die aanhaken op dit hoopvolle perspectief gaan voortvarend van start. Zo willen de bedrijven verenigd in het IndustrieCluster Oost-Groningen graag vergroenen en wijst een voorstudie naar de vergroeningsmogelijkheden uit dat een overstap op waterstof een serieuze en haalbare optie is.
Na de lancering van het plan ‘Toekomst van Groningen’ in 2023 is in werkgroepen gewerkt aan verschillende thema’s.
- Thema 1: Gegarandeerde grootschalige aanlanding van wind op zee in Groningen
- Thema 2: Een Noordzee-Eems tunnelcorridor voor kabels en leidingen
- Thema 3: Afdoende ruimte en infrastructuur rond Eemshaven/Delfzijl
- Thema 4: Betaalbare en duurzame warmte uit de regio als versneller van de energietransitie en maatregel tegen energiearmoede
- Thema 5: Maatregelen ter ondersteuning van lokale cluster-6 bedrijven en mkb
- Thema 6: Maatregelen ter versterking van het innovatievermogen en de werkgelegenheid
- Thema 7: Participatie, voor draagvlak onder de inwoners en de bedrijven
In dit rapport ‘Nieuwe Energie voor Groningen’ wordt per thema ingegaan op de voortgang en de inbreng van werkgroepen. Verder wordt de impact van ‘Nieuwe Energie voor Groningen’ besproken, de realisatie van het plan met bijbehorend actieplan en wordt ingegaan op de globale financiering van het plan met een bijbehorende conceptbegroting. Om het plan te kunnen realiseren is een aanzienlijke investering nodig, wat uit publieke en private bronnen moet komen. Voor een eerste bijdrage voor het ‘Nieuwe Energie voor Groningen’ is een bedrag van €66 miljoen gevraagd uit de Nij Begun middelen. Het rapport wordt afgesloten met een vergezicht voor Nederland, en met name Noord-Nederland, in 2050.
Neem voor meer informatie contact op met Marieke Abbink-Pellenbarg.