Onderzoeksbijeenkomst Noordzee als Energieregio 2 oktober 2019

Gepubliceerd op in Noordzee als energieregio

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool waren uitgenodigd om deel te nemen aan de eerste bijeenkomst voor het thema Noordzee als Energieregio. Het doel van deze kick-off was input verzamelen voor de onderzoeksagenda. Deze onderzoeksagenda wordt gebruikt om de innovatie en de ontwikkelingen van toekomstige wetenschappelijk projecten te begeleiden.

Tijdens de bijeenkomst zijn wij er in geslaagd de onderzoeksproblemen in verschillende disciplines te identificeren die aangepakt moeten worden op weg naar een duurzame toekomst. Binnen dit thema is het nadrukkelijk van belang voor de deelnemende onderzoekers om grootschalige duurzame energieopwekking mogelijk te maken op de Noordzee en daarbij de sociale, ruimtelijke, economische, juridische (ook grensoverschrijdend) en ecologische kansen te benutten.

Andere belangrijke besproken onderwerpen besproken tijdens de bijeenkomst zijn:

  • ‘Geen-spijt-beleid’ en adaptive governance
  • Buitenbedrijfstelling en onderhoud van windturbines
  • Nieuwe productietechnologieën, planning- en onderhoudstools om kosten van hernieuwbare offshore-productie te verlagen
  • (Governance voor) meervoudig gebruik en hybride energieopwekking

New Energy Coalition gaat deze resultaten samenvatten en delen. Verder zijn wij bezig een nieuwe bijeenkomst te organiseren waarin we proberen deze onderzoeksmogelijkheden te koppelen aan de strategische vragen van organisaties in ons netwerk. We houden je op de hoogte!

Talen: