Projectbijeenkomst Waterstof Werkt: H2 Train and Learn Hub
Vorig jaar oktober maakte het programma Waterstof Werkt een doorstart en is het verdergegaan onder de naam Waterstof Werkt: H2 Train and Learn Hub. Wat houdt het programma nou precies in? En waar houden de betrokkenen in de verschillende werkpakketten zich mee bezig? Om elkaar op de hoogte te brengen van de voortgang en een kijkje te geven in elkaars werkzaamheden werd op 16 mei een projectbijeenkomst georganiseerd bij Noorderpoort. Tijdens de bijeenkomst werden vanuit de verschillende onderwijsinstellingen presentaties gegeven over de activiteiten waar zij mee bezig zijn en was er een posterpresentatie van alle werkpakketten. Een korte terugblik op de eerste projectbijeenkomst van Waterstof Werkt: H2 Train and Learn Hub.
Wat houdt het programma in?
Op één van de weinig warme dagen die 2024 tot nu toe kent werd op 16 mei de projectbijeenkomst van Waterstof Werkt: H2 Train and Learn Hub in een lokaal van Noorderpoort aan de Muntinglaan in Groningen geopend door projectleider Jogchem Meinema. In zijn introductie blikte hij even terug op de eerste projectbijeenkomst, toen nog onder de naam Waterstof Werkt, en ging hij in op wat de doorstart van het project voor veranderingen met zich mee heeft gebracht. Daarnaast lichtte hij toe wat het programma inhoudt, introduceerde hij de verschillende werkpakketten kort en deelde Jogchem wat er tot nu toe al bereikt is.
PhD-onderzoek
Na de introductie vertelde Iris Westra, PhD-student aan de faculteit van science and engineering aan de Rijksuniversiteit Groningen over haar onderzoek ‘atmosferische waterstofmetingen tijdens de energietransitie’ dat ze samen met Bert Scheeren uitvoert. Belangrijk, omdat daarmee in kaart gebracht kan worden wat de emissie is van waterstof bij toenemend gebruik. Dit meten ze aan de hand van hoge-precisie atmosferische waterstofmetingen met hun meetstation in het Groningse Lutjewad en op verschillende locatie middels veldmetingen.
Praktijkgericht onderzoeksprogramma
Vervolgens namen Saskia Lieffering, docent onderzoeker en projectleider ENTRANCE learning communities, en een Hanze-student, het woord over om over het praktijkgericht onderzoeksprogramma op ENTRANCE te vertellen. Hierbij kunnen studenten in samenwerking met docentonderzoekers en lectoren gebruikmaken van de faciliteiten bij ENTRANCE (en straks REMO lab) om te werken aan marktvragen op de thema’s waterstof en groene moleculen. Tijdens hun presentatie gaven ze een inkijkje hoe dat in de praktijk in zijn werk gaat.
Projectactiviteiten
En niet alleen bij Rijksuniversiteit Groningen en de Hanze vinden er allerlei activiteiten plaats op het gebied van waterstof. Ook bij de mbo-instellingen zijn er allerlei initiatieven. Zo wordt er bijvoorbeeld door twee studenten van Alfa-college samen met hun projectgroep gewerkt aan een Ground Power Unit op waterstof bij Groningen Airport Eelde. Tijdens de projectbijeenkomst vertelden ze dat ze hier een container tot hun beschikking kregen, een plan mochten maken, benodigdheden mochten aanschaffen en aan een prototype mochten werken die op moment van presenteren ook daadwerkelijk werkt. Aan een nieuwe groep studenten de taak om hier verder mee aan de slag te gaan.
Posterpresentatie
Het programma Waterstof Werkt: H2 Train and Learn Hub bestaat uit zeven werkpakketen. Om inzichtelijk te maken wat deze werkpakketten inhouden, aan welke activiteiten wordt gewerkt, welke deliverables worden opgeleverd en welke partners samenwerken binnen het werkpakket is er per werkpakket een poster gemaakt. Deze posters hingen tijdens de projectbijeenkomst in het lokaal en na de presentaties kon iedereen langs de posters lopen, deze bekijken en er vragen over stellen. Bekijk de posters door hieronder op de linkjes te klikken.
Terugblik
Een projectbijeenkomst kan natuurlijk niet zonder groepsfoto. Deze werd gemaakt op de trap van Noorderpoort waar normaliter alle gediplomeerde studenten worden gefotografeerd.
We kijken terug op een zeer geslaagde bijeenkomst, waarin gedeeld werd waar we allemaal mee bezig zijn in het project en waarbij mensen nader kennis met elkaar konden maken, ook als diegene aan heel andere activiteiten werkt in het project. De wens is uitgesproken om dergelijke bijeenkomsten vaker te organiseren, waarbij mogelijk ook meer samenwerkende partners kunnen aansluiten.