ConsenCUS
ConsenCUS ontwerpt, bouwt en test een innovatieve methode voor afvangen van CO2.
Doel
Om tot een Carbon Neutral energiesysteem te komen, moeten we industriele rookgassen afvangen en hergebruiken. Met ConsenCUS testen we een innovatieve techniek om dit te doen, met aandacht voor sociale acceptatie, opbouwen van net-zero industrie clusters en tijdelijke opslag van CO2.
Feiten
- Projectduur: 01-05-2021 – 30-04-2025
- Budget: €13.905.272
- Subsidie verstrekker: European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA).
- Subsidie programma: Horizon2020
- Subsidie nummer: 101022484
Beschrijving
Binnen ConsenCUS (Carbon Neutral Clusters through Electricity based Innovations in Capture, Conversion, Usage and Storage) wordt een innovatieve manier om CO2 af te vangen en her te gebruiken ontworpen en getest. Door het afvangen en hergebruiken van fossiele CO2, wordt er uiteindelijk minder fossiele CO2 uitgestoten. Door dit op de ConsenCUS manier te doen, kun je als gronndstof voor dit proces hernieuwbare electriciteit gebruiken, wat het afvang proces efficienter en schoner maakt ten opzichte van gangbare methoden. Zo wordt er werk gemaakt van het verminderen van onze CO2 uitstoot om klimaatverandering tegen te gaan.
Onze rol
New Energy Coalition is de aanjager geweest om het project consortium van ConsenCUS op te zetten en het plan van aanpak te schrijven. Wij voeren het projectmanagement uit, wat betekend dat we de dagelijkse leiding hebben, contactpersoon zijn voor alle partners en de EU, en nauw de voortgang en gestelde doelen in de gaten houden. Daarnaast zijn wij in de lead als het gaat om de communicatie en disseminatie van het project.
Partners
Het ConsenCUS consortium bestaat uit 19 partners afkomstig uit 7 verschillende landen. Naast New Energy Coalition nemen Wetsus, Coval Energy, Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Herriot Watt University, Britisch Geological Survey, Robert Gordon University (RGU) , Danish Technology University (DTU), Energy Policy Group (EPG), Centre for Research & Technology Hellas (CERTH), Net Zero Technology Centre, GEUS, OMV Petrom, Grecian Magnesite, Aalborg Portland, Danish Gas Technology Centre, University of Calgary, Shanghai Jiao Tong University en Zhejiang University deel aan het project.
Disclaimer
Dit project is gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 101022484. Deze pagina geeft uitsluitend de visie van de auteur weer en European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA) is, onder de bevoegdheden gedelegeerd door de Europese Commissie, niet verantwoordelijk voor welk gebruik dan ook van de informatie die het bevat.