Fieldlab Waterstof in Agri
Fieldab voor toepassen van waterstof innovaties in de agrarische sector in de praktijk.
Doel
Creëren van een uniek platform voor samenwerking tussen agrarische bedrijven, technische bedrijven, kennisinstellingen en overheden in de regio voor lokale groene waterstof. Bestaande uit: productie, opslag, en toepassing van groene waterstof in energiesystemen en zware landbouwmachines in de agri.
Feiten
- Projectduur: 06/07/2023 – 31/12/2027
- Budget: €3.700.000
- Subsidie verstrekker: Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)
- Subsidie programma: Kansen voor West III
- Subsidie nummer: 66
Beschrijving
Op veel boerenbedrijven wordt nagedacht en geëxperimenteerd met waterstoftoepassingen. In samenwerking met technische bedrijven zoeken ze oplossingen voor waterstofproductie, -opslag en -gebruik op hun boerderijen. Agri-ondernemers zijn nu nog individueel hiermee bezig terwijl ze vergelijkbare vraagstukken hebben, wat de energietransitie vertraagt. Dit kan worden vermeden door partijen samen te brengen en gezamenlijk de uitdagingen te tackelen. Het Fieldlab wordt daarbij de katalysator door een platform te faciliteren waar agrarische partijen bij elkaar kunnen komen t.b.v. de energietransitie.
Onze rol
In het Fieldlab ondersteunt New Energy Coalition de ondernemers actief met hun plannen om waterstofstoftoepassingen in hun bedrijf op te nemen, met name bij de techniek, business cases, kennisontwikkeling en financiering. Ook zijn wij gericht op de ontwikkeling Agri-Fieldlab en de versterking van het waterstofnetwerk in de agri in Noord-Holland Noord.
Partners
Het Fieldlab Waterstof in Agri consortium bestaat uit 13 partners afkomstig uit Nederland. Naast New Energy Coalition nemen Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (ONHN), Greenport Noord-Holland Noord (GNHN), Loonbedrijf Sturm-Jacobs (Sturm Jacobs), Next Generation Machinery BV (NGM), Rainbow Colors BV, Hydrogen Powered Solutions BV (H2PS), HYGRO Technology BV (HYGRO), Marees Cleanenergy BV (Avia Marees), Vertify, Hogeschool Inholland, Stichting Clusius ROC Kop (Vonk) mee.
Daarnaast hebben we nog een Expert Panel binnen het project met leden van de Rabobank, Achmea, Wageningen Universiteit & Research en Provincie Noord-Holland.
Disclaimer
Dit project is gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) onder subsidieovereenkomst Kansen voor West III nr. 66. Deze pagina geeft uitsluitend de visie van de auteur weer. De Rijksoverheid is, onder de bevoegdheden gedelegeerd door de Europese Commissie, niet verantwoordelijk voor welk gebruik dan ook van de informatie die het bevat.