Making City (afgerond)
Het demonstreren en doorontwikkelen van de slimme stad Groningen met focus op energiepositieve gebouwen en afstemming van vraag en aanbod van energie.
Europa heeft grote klimaatambities én grote uitdagingen om die ambities waar te maken. Steden spelen daarin een essentiële rol. De Europese commissie heeft het Europese project Making City opgezet zodat steden gericht aan de slag kunnen met de energietransitie én daarbij van elkaar kunnen leren. Hierbij zijn twee Europese steden aangewezen als Lighthouse Cities: Groningen en Oulu. Dit project is gestart in december 2018 en duurt 5 jaar.
Positive Energy District
De Lighthouse Cities doen ervaring op met het creëren van Positive Energy Districts (PED). De huizen en gebouwen binnen zo’n district worden dermate verduurzaamd dat ze meer energie gaan opleveren dan verbruiken. Dit zorgt ervoor dat andere – moeilijk te verduurzamen – districten in de stad gebruik kunnen maken van deze overtollige energie. Hierdoor kan de stad als geheel evenveel energie verbruiken als dat het opwekt.
Zes andere Europese steden zijn aangewezen als Follower Cities en gaan deze PED’s van Groningen en Oulu repliceren.
PED Noord en PED Zuid
Er zijn voor Groningen twee PED’s vastgesteld, namelijk een in het Noorden en een in het Zuiden van de stad. Het zijn twee totaal verschillende districten in bouwinfrastructuur, functies, bewoners enzovoort.
PED Noord bestaat uit het Zernike Campus en de woonwijk Paddepoel. Op het Zernike Campus staat een bron van het stadsverwarmingssysteem die onder andere de wijk Paddepoel gaat verwarmen. Bewoners van deze wijk worden actief bij dit proces betrokken. Ook zijn er 4 huishoudens in Paddepoel die hun huis hebben aangemeld als Making City demohuis en (financiële) ondersteuning krijgen vanuit het Making City project om hun huis te verduurzamen. Activiteiten zoals de Duurzame Huizendag stellen buurtbewoners in staat deze demohuizen van binnenuit te bekijken en daarbij inspiratie op te doen om hun eigen huis te verduurzamen. Burgerparticipatie is dus een belangrijk onderdeel van PED Noord.
PED Zuid beslaat een groot gebied van en rondom Europapark. Dit gebied kenmerkt zich voornamelijk door industriële, tertiaire gebouwen en enkele woongebouwen. De wijk is een mix van oudere en nieuwe gebouwen. De geselecteerde gebouwen voor PED Zuid vertegenwoordigen dit; de oude zeer energie-intensieve Mediacentrale met haar kantoren, het nieuwe Powerhouse gebouw (een combinatie van kantoren en appartementen) en het nieuwe Sportcentrum Europapark dat al energiepositief is. Daarnaast zijn er in PED Zuid twee zonneparken die de wijk van stroom voorzien en wordt er een zonnefiets- en voetpad aangelegd. Het stadsverwarmingsnet is er al, maar zal gedurende de projectperiode groeien waarbij bijvoorbeeld ook het Powerhouse zal worden aangesloten.
Rol van New Energy Coalition
New Energy Coalition houdt zich binnen het project Making City bezig met diverse activiteiten. Ten eerste het berekenen van business cases voor diverse technologieën die in het project worden geïmplementeerd. Daarbij wordt gekeken in hoeverre de innovaties financieel realiseerbaar zijn en of zij ook repliceerbaar zijn in vergelijkbare en alternatieve scenario’s. Daarnaast wordt er in samenwerking met TNO onderzoek gedaan naar het Urban Financial Metabolism model en hoe dit kan bijdragen om energiearmoede in de gemeente Groningen te bestrijden.
Verder wordt er gekeken in hoeverre de deelnemende steden in staat zijn om effectief duurzaam energiebeleid en daarbij Energie Postieve Districten weten te realiseren. Doel is strategieën te ontwikkelen op basis van best practices en daarbij gedeelde kennis om te zetten in praktische aanpak. Tot slot heeft New Energy Coalition een nadrukkelijke rol in de communicatie en disseminatie omtrent de activiteiten die plaats vinden binnen de pilots van Lighthouse Groningen.
Praktische informatie
- Programma: Horizon 2020
- Looptijd: December 2018 – December 2023
- Budget: 2,7 miljoen euro (inclusief budget voor Warmtestad)
- Meer informatie: makingcity.eu