North Sea Energy
Verzamelen en ontwikkelen van specifieke kennis en technologie voor offshore systeemintegratie in de Noordzee.
Doel
Het North Sea Energy 5 project (NSE 5) zal het ontwerp van de drie offshore-hubs (west, oost en noord), zoals gedefinieerd in NSE 4, verder ontwikkelen en het ontwerp van deze hubs verbeteren vanuit alle relevante perspectieven: technisch, milieukundig, ecologisch, maatschappelijk, juridisch, regelgevend en economisch.
Feiten
Projectduur: 1-4-2023– 30-6-2024
Budget: €4.863.000
Subsidieverstrekker: TKI Nieuw Gas
Subsidieprogramma: Subsidieregeling sterktes in innovatie, hoofdstuk 1A Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKl-toeslag)Subsidieregeling sterktes in innovatie, hoofdstuk 1A Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKl-toeslag)
Beschrijving
De Noordzee speelt een cruciale rol bij het behalen van de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs en de overgang naar een veilig en duurzaam energiesysteem. Door meerdere energiefuncties samen te brengen in een integrale aanpak, streeft het North Sea Energy (NSE)-programma ernaar om synergiën te benutten en nieuwe concepten te ontwikkelen voor offshore systeemintegratie op de Noordzee. Dit zal bijdragen aan het versnellen van een betaalbare Europese energietransitie met optimale waarde voor zowel de samenleving als de natuur.
Onze rol
New Energy Coalition heeft een rol als uitvoerende partner in het project. We zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van toegepast onderzoek naar businesscases en waardeketenanalyses in offshore power-to-gas-waardeketens. Daarnaast zijn we verantwoordelijk voor het ontwikkelen van internationale transitiepaden en infrastructuurbehoeften voor elektriciteit, waterstof, CO2 en aardgas. Hierbij wordt geïnventariseerd welke internationale samenwerkingen nodig zijn de doelstellingen te bereiken.
Partners
Nederlandse Organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO), Energie Beheer Nederland (EBN), Equinor, Port of Amsterdam (PoA), Port of Rotterdam (PoR), SmartPort, Groningen Seaports, HINT, Bureau Veritas, MSG Sustainable Strategies, Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), Gasunie, Neptune Energy, Northern Offshore Gas Transport (NOGAT), ElementNL, Noordgastransport (NGT), ONE-Dyas, Peterson, Shell, New Energy Coalition (NEC), Net Zero Technology Centre (NZTC), DEME, TOTAL, Van Oord, RWE, BP, Dutch Marine Energy Centre (DMEC), Aquaventus, Norce, Arcadis, Deltaris, H2SEA, TAQA, Subsea7, TKI Nieuw Gas.
Samenvatting North Sea Energy
North Sea Energy 4
Het NSE 4-project richtte zich op de ontwikkeling van offshore energiehubs in het Nederlandse deel van de Noordzee om grootschalige systeemintegratie mogelijk te maken. De belangrijkste doelen waren de integratie van offshore windenergie, waterstofproductie, koolstofafvang en -opslag (CCS) en het hergebruik van bestaande olie- en gasinfrastructuur. Er werden drie conceptuele energiehubs geïntroduceerd – Hub West, Hub East en Hub North – met ontwerpen ter ondersteuning van offshore energiesystemen die nationaal en internationaal met elkaar verbonden zijn. Deze hubs zijn bedoeld om het gebruik van hulpbronnen te optimaliseren, de CO2-uitstoot te verminderen en de energietransitie te ondersteunen door een evenwicht te vinden tussen technisch-economische, ecologische en regelgevende uitdagingen.
North Sea Energy 3
Het NSE 3-project richtte zich op het beoordelen van het strategische potentieel van de Noordzee voor waterstofproductie en -transport als onderdeel van de energietransitie. Het onderzocht de integratie van offshore windenergie en waterstofproductie, en onderzocht hybride en speciale systemen om het energienetwerk in balans te brengen en tegelijkertijd kosten en emissies te verminderen. Het project belichtte de economische en technische uitdagingen van offshore waterstofproductie en identificeerde beleidsinterventies en infrastructuurvereisten die nodig zijn om marktbelemmeringen te overwinnen en een optimale integratie van energiesystemen te bereiken tegen 2050.
North Sea Energy 2
Het NSE 2-project was gericht op het verkennen van synergieën tussen offshore windenergie en bestaande olie- en gasinfrastructuren in de Noordzee om de energietransitie te versnellen en de kosten te verlagen. Het project richtte zich op de integratie van systemen zoals platformelektrificatie, offshore waterstofproductie en koolstofafvang en -opslag (CCS) om uitdagingen zoals netcongestie en ontmanteling van olie- en gasactiva aan te pakken. Het project beoordeelde de technische, ecologische, economische en wettelijke haalbaarheid en bood inzicht in de waarde van het hergebruik van offshore activa voor duurzame energiedoelen.
North Sea Energy 1
Het NSE 1-project was gericht op het versnellen van de Nederlandse energietransitie in de Noordzee-regio door offshore windenergie te integreren met bestaande olie- en gasinfrastructuur. Belangrijke initiatieven waren het elektrificeren van olie- en gasplatforms, het hergebruiken van gasinfrastructuur voor waterstoftransport en het gebruik van uitgeputte gasvelden voor CO2-opslag. Het project legde de nadruk op systeemintegratie als een kosteneffectieve en milieuvriendelijke benadering om klimaatdoelen te bereiken en onderzocht tegelijkertijd de technische en economische haalbaarheid. Het benadrukte synergieën tussen sectoren en deed aanbevelingen voor beleid, regelgeving en samenwerkingsstrategieën om maatschappelijke, ecologische en economische voordelen te maximaliseren.
Disclaimer
Dit project heeft financiering ontvangen van TKI Nieuw Gas onder subsidieregeling sterktes in innovatie, hoofdstuk 1A Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKl-toeslag). Deze pagina en de informatie die het bevat geeft uitsluitend de visie van de auteur weer.