RESPECT (afgerond)
Betrekken van verschillende mensen bij besluitvorming over regionale energiestrategieën.
Doel
Het project RESPECT (Renewable Energy Strategies: Effective Public Engagement in Climate Policy and Energy Transition) richt zich op effectieve publieke participatie in besluitvorming en publieke acceptatie van duurzame energietransitie te realiseren.
Feiten
- Projectduur: 01/05/2020 – 01/10/2024
- Budget: €506.560
- Subsidie verstrekker: De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)
- Subsidie programma: MARET
- Subsidie nummer: 40819400
Beschrijving
In het project wordt een gids ontwikkelt met voorbeelden uit de praktijk, strategieën en instrumenten om de inspraak van het publiek te optimaliseren en zo de acceptatie van energieprojecten te vergroten en de duurzame energietransitie te versnellen. Dit kan gemeenten en overheidsinstanties helpen om burgers eerder te betrekken bij energieprojecten en weerstand te verminderen en hun inspraak te vergroten.
Onze rol
Wij zijn betrokken bij de ontwikkeling van een gids met voorbeelden uit de praktijk en brengen het onderzoeksteam in contact met wetenschappers uit andere disciplines die werken aan energie gerelateerde onderwerpen, andere provincies die bereid zijn soortgelijk onderzoek uit te voeren, energiebedrijven en exploitanten van energienetwerken. Op die manier verspreiden wij de kennis uit dit project voortdurend onder een breed scala van belanghebbenden bij de duurzame energietransitie.
Partners
Het RESPECT consortium bestaat uit 13 Nederlandse partners. Naast New Energy Coaliton nemen Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Royal Haskoning RHDHV, Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA), Groninger Energie Koepel (GREK), Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), Rijksintituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), De Haagse Hogeschool, Hanzehogeschool Groningen, Provincie Groningen, Provincie Zuid-Holland en Sustainable Society (SuSo) deel aan het project.
Disclaimer
Dit project is gefinancierd door het MARET programma van NWO onder subsidieovereenkomst nr. 408.ME.19.400. Deze pagina geeft uitsluitend de visie van de auteur weer en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is niet verantwoordelijk voor welk gebruik dan ook van de informatie die het bevat.