This week 10 parties involved in the project to transform the N33 motorway in the province of Groningen into a sustainable motorway, signed the Letter of Intent to kick off the project. The festive signing took place on site, where the representatives of the project partners signed symbolically by pressing  their hands in the local sludge onto the LoI.

Met deze ondertekening onderschrijven de 10 partners de eerder uitgesproken ambitie van de provincie Groningen en Rijkswaterstaat om de N33 Midden als volledig energie neutrale rijksweg aan te willen leggen. Daarmee is het realiseren van deze ambitie weer een stap dichterbij.

De partijen gaan kijken naar wat lokale energiecorporaties en grondstoffen bij kunnen dragen. Er wordt gezocht hoe lokale, natuurlijke materialen op een slimme manier als grondstof kunnen dienen bij de aanleg. Bijvoorbeeld door vangrails van biobased grondstoffen te maken of door bouwblokken uit geperst slib uit de Eems Dollard te gebruiken. Tijdens de ondertekening stond er een kunstwerk van grote bouwblokken tentoongesteld, gemaakt van slib uit de Eems Dollard.

Volgende stap
Op korte termijn stellen de partners die de intentieovereenkomst ondertekenden een programma op om duurzaamheid van de N33 Midden verder uit te werken. Bij verduurzamen gaat het bij de N33 Midden over de onderwerpen: circulariteit, energie, biodiversiteit en sociale relevantie.

Volledig energieneutraal
Provincie Groningen en het ministerie spraken eerder de ambitie uit de N33 Midden als volledig energie neutrale en zoveel mogelijk circulaire rijksweg te willen aanleggen. Dit betekent dat naast het energieverbruik van de weg zelf, ook het energieverbruik van de aanleg ervan wordt gecompenseerd. Daarnaast biedt de geheel nieuwe brug over het Afwateringskanaal meer mogelijkheden voor een ecologische verbindingszone.

Calendar
Calendar
Date
Description
Location
May 22, 2019
Groningen, The Netherlands
May 28, 2019
Groningen, The Netherlands
Jun 3, 2019
Barcelona, Spain
More activities