Tweede onderzoeksbijeenkomst Industriële Transformatie
Tijdens de tweede onderzoeksbijeenkomst van New Energy Coalition hebben onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool, samen met vertegenwoordigers van industriële en maatschappelijke organisaties, gediscussieerd over verscheidene onderzoeksuitdagingen in de energietransitie op het gebied van Industriële Transformatie. Het doel was om de onderzoeksagenda uit te breiden, om zo innovatie en het ontwikkelen van toekomstige wetenschappelijke projecten te stimuleren.
Henri Kats van Groningen Seaports begon de discussie met het presenteren van GSPs activiteiten om onderzoek en bedrijvigheid te stimuleren in Noordoost-Nederland middels hun eigen agenda. Daarna presenteerde Pim Frederix (Project Manager Onderzoek New Energy Coalition) onze voorlopige onderzoeksagenda op het gebied van Industriële Transformatie, die van feedback werd voorzien door de deelnemers.
In de aansluitende werksessie werd iedereen gevraagd te brainstormen over de strategische uitdagingen van de aanwezige bedrijvenpartners, wat hen hielp met een zogenaamde ‘science check’, waarbij er werd getoetst in hoeverre kennis al aanwezig is om de strategische vragen te beantwoorden, en welke kennis er nog (op welke termijn) moet worden ontwikkeld.
Enkele belangrijke inzichten waren:
- We moeten een holistische, en bij voorkeur globale systeembenadering hanteren om nieuwe technologie te testen op haalbaarheid en te implementeren;
- Een slimme mix van reguleringsinstrumenten is cruciaal in het versnellen van innovatie, hetgeen de realisatie van commercieel aantrekkelijke testfaciliteiten mogelijk maakt en carbon leakage voorkomt;
- Procesintegratie en procesintensivering kan nog steeds een bijdrage leveren aan het verhogen van efficiëntie in productie;
- Investeren in groene moleculen is net zo belangrijk als in groene elektriciteit, gezien het gebruik als grondstoffen en voor hogetemperatuur-warmte.
De volgende stappen
Wij verwerken de input van de werksessie in onze onderzoeksagenda. Hierna sturen we de definitieve versie, met een voorblad die beschrijft hoe we de input hebben verwerkt, ter goedkeuring naar onze Stichtingsraad en deelnemers.
Vanaf januari 2020 starten wij met het inventariseren van de mogelijkheden die er zijn met betrekking tot consortiavorming en (onderzoeks)projectontwikkeling samen met onderzoekers en bedrijfs- en maatschappelijke partners. We houden u op de hoogte van dit proces en nodigen u uit contact met ons op te nemen indien u hier ideeën over heeft.