Tweede onderzoeksbijeenkomst Noordzee als Energieregio
Tijdens de tweede onderzoeksbijeenkomst van New Energy Coalition hebben onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool, samen met vertegenwoordigers van industriële en maatschappelijke organisaties, gediscussieerd over verscheidene onderzoeksuitdagingen in de energietransitie op het gebied van de Noordzee als Energieregio. Het doel was om de onderzoeksagenda uit te breiden, om zo innovatie en het ontwikkelen van toekomstige wetenschappelijke projecten te stimuleren.
Tijs Wilbrink van de Topsector Energie gaf een pitch over digitalisering en AI in de Noordzeeregio. Daarna presenteerde Robbert-Jan Slobben (Coördinator Onderzoek New Energy Coalition) onze voorlopige onderzoeksagenda op het gebied van Noordzee als Energieregio, die van feedback werd voorzien door de deelnemers.
In de aansluitende werksessie werd iedereen gevraagd te brainstormen over de strategische uitdagingen van de aanwezige bedrijvenpartners, wat hen hielp met een zogenaamde ‘science check’, waarbij er werd getoetst in hoeverre kennis al aanwezig is om de strategische vragen te beantwoorden, en welke kennis er nog (op welke termijn) moet worden ontwikkeld.
Enkele belangrijke inzichten waren;
- Het creëren van een balans tussen alle elementen op de Noordzee, zoals sociale kosten, en internationale institutionele kaders kan bijdragen aan het versterken van de Noordzee als een aantrekkelijk gebied;
- (Inter)nationale samenwerking is nodig om (politiek) eigenaarschap van de Noordzee en verantwoordelijkheden vast te leggen en om een sterk netwerk te kunnen bouwen;
- Het ontwikkelen van een nieuw verdienmodel voor offshore opgewekte energie in de Noordzee is nodig om grootschalige hernieuwbare offshore energieproductie mogelijk te maken.
De volgende stappen
Wij verwerken de input van de werksessie in onze onderzoeksagenda. Hierna sturen we de definitieve versie, met een voorblad die beschrijft hoe we de input hebben verwerkt, ter goedkeuring naar onze Stichtingsraad en deelnemers.
Vanaf januari 2020 starten wij met het inventariseren van de mogelijkheden die er zijn met betrekking tot consortiavorming en (onderzoeks)projectontwikkeling samen met onderzoekers en bedrijfs- en maatschappelijke partners. We houden u op de hoogte van dit proces en nodigen u uit contact met ons op te nemen indien u hier ideeën over heeft.