Waterstof voor walstroom
Tegenwoordig zijn de meeste aangemeerde schepen voor hun aan-boord energievoorziening nog steeds afhankelijk van elektriciteit opgewekt door vervuilende dieselaggregaten. Een consortium wil kijken wat de mogelijkheden zijn om i.p.v. diesel, waterstof in te zetten voor de aan-boord energievoorziening met als doel deze brandstofcel-aggregaten ook daadwerkelijk te plaatsen in de Eemshaven en de haven van Den Helder. Zij tekenden hiervoor een Letter-of-Intent tijdens de Klimaattop Noord-Nederland 2019.
Een brandstofcel aggregaat heeft belangrijke voordelen t.o.v. diesel-aggegraten: geen CO2 uitstoot, geen lokale emissies (NOx, SOx) en geen geluidsoverlast. Internationaal en in Nederland wordt een belangrijke rol voorzien voor havens in de uitrol van waterstof-infrastructuur.
Groningen Sea Ports (GSP) speelt een stimulerende en faciliterende rol in de vergroening van de scheepvaart. Walstroom speelt een belangrijke rol in de bijdrage die GSP kan leveren bij de vergroening van de scheepvaart. Binnen het project ‘Waterstof voor walstroom’ onderzoekt GSP of walstroom leverantie voor offshore sector in de Beatrixhaven (Eemshaven) kan worden ingevuld via de waterstofaggregaat
De rol van Port of Den Helder is om walstroom op basis van waterstof aan te bieden aan riviercruise schepen. Hiertoe dient overleg gevoerd te worden met de eindgebruikers om de behoefte en de vraag duidelijk te krijgen.
Het consortium bestaat uit de volgende partijen:
Groningen Seaports, Port of Den Helder, Eekels Technology B.V., Nedstack Fuel Cell Technology, Bredenoord, New Energy Coalition, TNO en Recoy.